A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

10 причин забрати у дитини планшет і смартфон

Дата: 18.01.2019 23:47
Кількість переглядів: 674

Чомунеобхіднообмежити час користування гаджетами для малюків.

Команда дослідників з університетуАйовидійшлависновків, що в даний час до 90% 2-річних дітей в Америцівжекористуються планшетами!

 

Звичайно, з одного боку, ценепогано: різнірозвиваючіігри та головоломки для малюківможуть позитивно впливати на дітей, але вчені все-таки  рекомендуютьобмежувати час користування гаджетами для малюків. І на це у них є серйозні причини:

1. Це негативно впливає на здатністьдитини до соціалізації.

У віцівід 0 до 2 роківмозокдитинизбільшується в три рази. Голос батьків, їхдотику, спільніігриможутьдопомогтидитинісформуватисясаме таким чином, щобпотімвстановлюватинормальніемоційнізв’язки з іншими людьми.

Але у малюків, яківже в такому малому віцімають доступ до гаджетів, постійнодивлятьсямультфільми, все трохиінакше. Їхнервова система починаєгіршерозвиватися, це погано впливає на концентраціюуваги і сприйняттяоточуючих людей.

Коли вони дорослішають, їмстаєважчепобудуватинормальнігармонійнівідносини з оточуючими людьми.

2. Дітибільшесхильні до залежностівідгаджетів, ніждорослі

«Технологіїзалучають людей тим, що в віртуальномусвітіможнанескінченнопробуватищосьнове. Дуже складно відмовитисявідїхвикористаннясаме тому, щонемаєніякихобмежень в задоволеннісвоїхбажань », – говорить доктор ГеріСмолл, професорпсихіатрії і директор Центру довголіття при Каліфорнійськомуінститутіневрології.

 

Одним натисканням на кнопку дитинаможеотриматибажане. Але технології не можутьнавчитидитинупоміркованості. Саме тому вона звикаєдо смартфону моментально, але, на відмінувіддорослоїлюдини, не завждиможеконтролювати і обмежувати себе.

3. Пристрасть до планшетів і гаджетам провокуєістерики

 

«Якщоціпристроїстаютьголовнимінструментом, щобзаспокоїти і відвернути маленьких дітей, то яким чином будутьрозвиватисяїхнівласнівнутрішнімеханізмисаморегуляції?» – задаєтьсяпитанням доктор ДженніРедескі.

Якщо у дитиниз’являєтьсяприхильність до чого-небудь, вона починаєплакати і злитися, коли у неїценамагаютьсявідняти. Але якщо ваш малюкпочинаєістерику з приводу гаджета, не поспішайтезновудаватийому планшет тількизаради того, щобзаспокоїти. Це не вирішить проблему, а лишепосилитьїї.

Кращепостарайтесязаспокоїтидитинудобрим словом і розрадитийогообіцянкоюсходитипогулятиабоякою-небудьцікавоюісторією.

4. Постійніігрисприяютьпорушенням сну

Доведено, щовикористанняелектроннихпристроїв у вечірній час несприятливовпливає на якість сну і погано позначається на емоційному і фізичномустані на наступний день.

Нервова система людинивідпочиває в період 21:00 – 1:00. Однакбагатопідлітківнехтуютьцимвідпочинком, замінюючийого на більшзахоплюючепроведення часу. І, на жаль, меншкорисне.

5. Надмірнезахоплення гаджетами позначається на навчанні і успішності

На думку багатьохдослідників, смартфони, планшети та іншігаджети негативно позначаються на здатностідітей до навчання, тому щопостійновідволікаютьїхувагу та роблятьїхрозсіяними.

«Ціпристрої часом замінюютьпрактичнудіяльність, необхідну для розвиткусенсомоторних і візуально-руховихнавичок, яківажливі для навчання», – каже доктор медичних наук БостонськогоуніверситетуДженніРедескі.

Кріміншого, відео- і онлайн-ігриздатнізагальмуватитворчууявудитини. І не вартолякатися того, щодитині, можливо, зараз нудно. Якщойому нудно – значить, є привідщосьпридумати. Саме так у дітейрозвиваєтьсяздатністьтворчо мислити.

6. Планшетивпливають на здатністьдітейзамислюватися про наслідкисвоїхдій

Спілкуючисьв живу, людинанавчаєтьсястежити за реакцієюспіврозмовника на його слова, і в цьомуйомудопомагаютьінтонації, виразобличчя, тембр голосу, загальнаповедінка. Але якщодитинаспілкуєтьсятільки онлайн, вінне чуєінтонацію, не бачитьмовутіла, виразобличчя. Він не можевідчутизмін в настроїлюдини. Тим часом всіцінавички є основою для встановленнялюдськихвзаємин.

«Технологіїздатнізробитипроцесспілкуванняпростіше», – кажешкільний психолог з Бостона, доктор Кейт Робертс. «Але, коли ми маємонеобмежений доступ до такого виду спілкування, ми починаємозабувати про живізустрічі. Деякідітивзагалінамагаютьсяуникатиприроднихпроявівлюдськоїприроди, тому щоїм так набагатолегше ».

Дитинінеобхіднопостійнонаживоспілкуватисязісвоєюсім’єю, з однолітками, аджетільки так вінзможенавчитисяпроявлятиспівчуття, розумітиінших людей. Тількиживеспілкуваннянавчитьйоговідчувати себе невимушено в компаніїінших людей, щодуже стане в нагоді в доросломужитті.

7. Надмірнезахоплення гаджетами можесприятипсихічнмрозладам

За твердженнямекспертів, чимбільшедітипроводять часу за планшетами і гаджетами, тимвищеризикрозвитку у них дитячоїдепресії, тривожності, відсутністьприхильності до батьків і ріднихбратів і сестер. Також у них можерозвинутися синдром дефіцитууваги, психози і можутьз’явитисяпроблеми з поведінкою і послухом.

8. Захоплення гаджетами впливає на фізичнуактивність

Звичкасидіти в інтернетіабограти на планшетібезпосередньопов’язана з загрозоюпоявизайвої ваги і навітьвиникненняожиріння, вважаютьексперти. Адженайчастіше, граючи, спілкуючисьабо просто проводячи час онлайн, ми не тільки не рухаємося, але при цьомуще й щосьжуємо. До ризикунабратизайву вагу в такому випадкупіддаються не тількидорослі, а й діти.

Деякіекспертинавітьстверджують, щодіти XXI століттястануть першим поколінням, яке не зможепережитисвоїхбатьків через проблеми, пов’язаних з ожирінням.

9. Захоплення гаджетами підвищуєрівеньдитячоїагресії

Багатосучаснихдітей практично не вміютьпроявлятиспівчуття. Особливо цестосується тих, чиї батьки ніяк не обмежують час їхперебування онлайн. Таким дітямнабагатоспокійніше і комфортніше в ілюзорномусвітіінтернет-ігор, де жорстокість і вбивства – цецілкомнормальнеявище.Надмірнезахоплення такими іграмипризводить до того, щодітямпочинаєздаватися. що бути злими і жорстокими – це нормально, і щобити і вбивати – цеадекватнийспосібвирішитипроблеми.

10. Гаджетиможутьспровокуватисоціальнутривожність і непристосованість

Величезнийпотікінформації, часом зайвої і шкідливої, навітьдорослулюдинуможезробитинервовим і неспокійним. Що ж тодіговорити про дітей, якіщеменшстійкі до різниххвилювань? Хтосьщось написав в соцмережі, можливо, якось сказав щосьобразливечи принизив, і все – їх дитячий спокійпорушений.

Адженабагатолегшенаписати, ніжсказати в обличчя, а значить, збільшується і ймовірністьвиникненняподібнихситуацій, які є величезнимстресом для підлітків. В результаті вони можутьзамкнутися і зовсімперестатиспілкуватися в реальному житті з реальними людьми.

Розвитоксоціальнихнавичок – ось що особливо важливо для кожноїдитини. Якщодітизанадтонервують через невмінняабонебажанняспілкуватися і взаємодіяти з іншими людьми, – це, в кінцевомупідсумку, можеперешкодитиїхособистісномурозвитку і росту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень