A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Інформаційна підтримка педагога. Календар знаменних і пам’ятних дат. Березень

Дата: 04.03.2023 22:56
Кількість переглядів: 30

Календар знаменних і пам’ятних дат

Березень 

1 березня – Всесвітній день цивільної оборони

Цей день оголошений за рішенням Генеральної Асамблеї Міжнародної організації цивільної оборони в 1990 році. Мета– сприяти обізнаності суспільства про цивільний захист, готовності населення до правильного поводження під час виняткових ситуацій, а також висловлення подяки працівникам служб, які захищають нас від лихихінадзвичайних випадків.

2 березня – Всесвітній день психічного здоров’я підлітків

Нове свято, що з’явилось у 2020 році за ініціативи американського бренду молодіжного одягу Hollister. Учені довели, що сучасне покоління тінейджерів має найгірше психічне здоров’я, проте частина підлітків намагається вести здоровий спосіб життя. Мета свята –підвищення обізнаності щодо психічного добробуту й подолання невпевненості в собі за допомогою спілкування з іншими, спорту, музики, танців. 

3 березня – Всесвітній день письменника

Усічні 1986 року на Міжнародному конгресі учасники ПЕН-клубу прийняли рішення оголосити 3 березня Всесвітнім днем письменника. Повна назва його – Всесвітній день миру для письменника. Це такожпрофесійне свято редакторів, журналістів, істориків,інших майстрів слова. Його покликання – вшанувати літературних діячів, які проявили себе у справі захисту миру. 2012 року за підтримки голови фонду «Нові традиції» Сергія Бондарчука письменниця Лариса Ніцой ініціювала щорічне святкування Всесвітнього дня письменника в Україні.

3 березня – Всесвітній день дикої природи

Науковці занепокоєні різким скороченням популяцій диких тварин, тому з метою підвищення обізнаності про дику фауну та флору світуГенеральна Асамблея ООН на 68 сесії (20 грудня 2013 року № 68/205) проголосила 3 березняВсесвітнім днем дикої природи.

Більш детальнуінформацію про Всесвітній день дикої природи буде представлено на сайті КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» в розділі «Бібліотека.

3 березня – Всесвітній день молитви

За ініціативи американки Мері Елен Джеймс із 1887 року першої п’ятниці березня християнство відзначає Всесвітній день молитви за народи, які живуть у жорстокості та несправедливості. Цю ініціативу підтримують близько 180 держав, зокрема й Україна.

3 березня – 85 років від дня народження Івана Андрійовича Зязюна (1938–2014), видатного українськогопедагога

І. А. Зязюн – відомий як організатор освіти, доктор філософських наук, професор, академік НАПН України, міністр народної освіти України (1990 – 1992), директор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України (1993 – 2013), Президент Міжнародної Макаренківської асоціації (1998–2000). Він є автором понад 350 наукових праць із проблем педагогічної майстерності, неперервної професійної освіти, етики й естетики, теорії української та зарубіжної культури, а також ініціатором і керівникомпрограми «Вчитель», яка здобула статус державної. 

5 березня – Всесвітній день дитячого телебачення тa радіомовлення

Це одне з найбільш світлих і добрих свят. Щороку першої неділі березня за ініціативою ЮНІСЕФ усі провідні телерадіокомпанії світу насичують свої ефіри програмами, кінофільмами, мультфільмами для дітей, надають їм можливість спробувати себе в ролі працівників ТБ чи радіоведучих. Мета його – привернути увагу суспільства  до порушення прав дитини. Також цей день уважається професійним святом людей, які створюють контент для дітей цікавим і пізнавальним.

5 березня – 190 років від дня народження Івана Петровича Щелкова (1833–1909), відомого вченого-фізіолога, ординарного професора, а згодом ректора Харківського університету (1884–1890).

5 березня – 120 років від дня народження Наталі Львівни Забіли (1903–1985), української дитячої письменниці

Наталя Забіла вчителювала в школах Харківщини, працювала в редакціях журналів «Нова книга», «Барвінок»,у Книжковій палаті України.Вона є автором підручників «Читанка» (для учнів 2 класу (1933), для учнів 1 класу (1939), збірок віршів «Ясоччина книжка», «Про дівчинку Маринку», «Наша Батьківщина», оповідань «За волю», «Рідний Київ» та ін.

 У 1972 роціписьменниця першою в Україні була удостоєна премії імені Лесі  Українки.

8 березня – Міжнародний жіночий день, або Міжнародний день прав жінок і миру

Ця визначна дата дозволяє оцінити й відзначити досягнення представниць прекрасної статі в різних сферах людської діяльності.Генеральна Асамблея ООН (резолюція від 16.12.1977 № A/RES/32/142) запропонувала всім зацікавленим державам безпосередньо використовувати 8 березня для популяризації та реалізації рівноправності жінок. 

9 березня – День народження Тараса Григоровича Шевченка (1814 –1861), Великого Кобзаря

У свідомості кожного українця Т. Г. Шевченко є національним героєм. Життяі творчість великого митця надихають патріотів України на боротьбу за правду, свободу та майбутнє нашої країни.

11 березня – 160 років від дня народження Володимира Іполитовича Липського (1863–1937), українськоговченого-природознавця

В. І. Липський – видатний український учений-флорист, відомий  фахівець ботанічної географії та створення ботанічних садів, президент Української академії наук (1922–1928), директор Ботанічного саду в Одесі.Актуальні й сьогодні його наукові  праці з питань флористики, систематики та географії рослин, історії вітчизняної ботаніки, гербарної справи; цікавими є наукові описи флори Індонезії, Тунісу, Алжиру, Середньої Азії.

12 березня – 340 років від дня народження Августа Германа Франке (1683–1727), німецького педагога

А. Франке відомий як послідовник дидактичних ідей ЯнаКоменського, засновник системи освітньо-виховних закладів для різних станів («заклади Франке»), у яких пріоритетне значення надавалося використанню наочних посібників, проведенню екскурсій, навчанню дітей релігії та практичної ремісничої праці. 

12 березня – 160 років від дня народження Володимира Івановича Вернадського (1863–1945), українського вченого В.І.Вернадський–відомий учений-енциклопедист, філософ, природодослідник, основоположник геохімії, біогеохімії, радіогеології, організатор і перший президент Української Академії наук.

Більш детальну інформацію про В. І. Вернадськогобуде представлено на сайті КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» в розділі «Бібліотека».

14 березня – Міжнародний день боротьби проти гребель 

Проведення цього дня започаткувала американська громадська організація «Міжнародна мережа річок» у березні 1997 року. Понад 20 країн підтримали рух проти гребель.Мета його – підвищення поінформованості суспільства про негативний вплив гребель на екосистеми річок іоб’єднаннязусиль людей усього світув боротьбіпроти них.

14 березня – Міжнародний день математики

На конференції ЮНЕСКО в листопаді 2019 року за ініціативою Міжнародної математичної спілки було започатковано нове наукове свято –Міжнародний день математики. Дата святкування обрана на честь Міжнародного дня числа «Пі».Мета цьогоДня –підкреслити важливу роль математики, яка вважається королевою наук,у досягненні цілей ООН у галузі сталого розвитку, а також її значення вжитті людини, зокремав оптимізації транспортних і комунікаційних мереж,прогнозуванні погоди  та в багатьох інших сферах.

14 березня – День українського добровольця

Пам’ятна датавстановлена 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань. Відзначається щорічно 14 березня.

Більш детальну інформацію про День українського добровольцябуде представлено на сайті КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» в розділі «Бібліотека.

15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів

Генеральна асамблея ООН установила в 1983 році 15 березня якДень захисту прав споживачів, а в 1985 перелік цих прав було розширено:додалися право на задоволення базових потреб, право на відшкодування, право на здорове навколишнє середовище, право на споживчу освіту. 

Україна 1991 року прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Була створена Державна інспекція з питань захисту прав споживачів, яка в 1992 році отримала статус Державного комітету України у справах захисту прав споживачів.

16 березня – 95 років від дня народження Світлани Петрівни Бочарової (1928–2012), українського психолога

С. П. Бочарова– відомийдоктор психологічних наук, професор, відмінник народної освіти України, завідувач кафедр психології Харківського університету, Харківського педагогічного інституту, кафедри психології, філософії та освітніх технологій Української інженерно-педагогічної академії.Їїнаукові праціприсвячені проблемам загальної та педагогічної психології, ергономіки, зокрема підручники: «Інженерна психологія», «Психологія управління», монографія «Пам’ять у процесах навчання і професіональної діяльності» та ін.

20 березня – Міжнародний день щастя

Міжнародний день щастя проголошено Організацією Об’єднаних Націй 28 червня 2012 року. Відзначається щорічно 20 березня, у день весняного рівнодення, бо прагнення до щастя визначальне й невід’ємне бажання кожної людини на планеті. Мета Дня – нагадати урядовим організаціям, що під час визначення показників добробуту нації важливо враховувати рівень щастя, оскільки виключно економічні показники не відображають реальності.

21 березня – Всесвітній день поезії

З метою пропагування мистецтва поезії серед населення та підтримки мовного різноманіття 30 сесія ЮНЕСКО 1999 року встановилаВсесвітній день поезії, який відзначається щорічно 21 березня.

Поезія – не просто частина загальносвітової культури, а й одне з геніальних досягнень людства. Особлива енергетика її здатна вести за собою, надихати йоб’єднувати. Усього кілька поетичних рядків можуть передати романтичні почуття та філософські роздуми, радість життя та біль втрат. Поезія з давніх-давен завжди найпершою реагує на всі події, що змінюють хід історії та життя людини. Саме вірші в усі війни першими линуть із фронту, розкриваючи невисловлювані почуття: «Поезія  –  це завжди  неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» (Ліна Костенко).

21 березня – День боротьби з дискримінацією

Цей день започаткувала Організація Об’єднаних Націй 26 жовтня 1966 року на честь демонстрації в Південно-Африканській Республіці

21 березня 1960 року, під час якої поліціявбила 69 мирних демонстрантів. Мета дня – наголошення на рівних правах людини, незалежно від раси чи етнічного походження; заклик суспільства до толерантності та поваги один до одного. Адже тільки за такої умовикраїни можуть жити в мирій розвиватися. 

24 березня – 165 років від дня народження Миколи Миколайовича Ланге (1858–1921), видатного вітчизняногопсихолога

М. М.Ланге– один із основоположників експериментальної психології, прихильник педагогічних ідей Й. Песталоцці, професор Новоросійського університету (Одеса). Він був засновником і першим директором Вищих жіночих курсів в Одесі, керівником Історико-філологічного товариства.

24 березня – 150 років від дня народження Едуарда Клапареда(1873– 1940), швейцарського психолога

Едуард Клапаредвідомий як один із засновників Інституту Жана-Жака Руссо (Женева), журналу «Архіви психології», професор Женевського університету (з 1915 року й до кінця життя), фахівець у галузі експериментальної психології, психіки дітей, теорії гри дитини, профорієнтації.Він також зробив вагомий внесок у міжнародне співробітництво психологів завдяки діяльності Міжнародного Психологічного Конгресу,Міжнародного товариства психотехніки.

25 березня – Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі

Започаткувалацей пам’ятний день Генеральна АсамблеяООН у2007 році 17грудня. Метою йоговизначено вшанування пам’яті постраждалих від рабства, привернення уваги суспільства до наслідків дискримінації та порушення прав людини, підвищення поінформованості молодого покоління щодо наслідків работоргівлі. Мільйони людей щороку стають жертвами работоргівлі, затягнутими в цю пастку шляхом обману чи насильницькими методами. 

25 березня – 110 років від дня народження Василя Павловича Козаченка (1913–1995), українського письменника

В. П. Козаченко – відомийучитель шкіл Кіровоградщини, перший секретар правління Спілки письменників України.Працював у редакціях ,республіканських журналів «Вітчизна» і «Дніпро», вів активну громадську роботу. З перших днів війни перебував у діючій армії, брав участь в обороні Києва. Тематика більшості його творіввоєнно-патріотична: «Атестат зрілості», «Серце матері», «Ціна життя», «Сальвія», «Листи з патрона», «Біла пляма», збірка оповідань «Три літа» (1945) та ін.За цикл повістей «Листи з патрона» письменникуприсудженоДержавну премію України імені Т. Г. Шевченка  в 1971 році.

26 березня – 175 років від дня народження Костянтина Олексійовича Андрєєва (1848–1921), відомого математика

К. О. Андрєєв –видатний математик, фахівець із проективної геометрії та математичного аналізу, професор Харківського університету, член-кореспондент Академії Наук. З 1884 рокуодин із засновників Харківського математичного товариства, його головата редактор праць іжурналу. У 1887 році видав для студентів курс аналітичної геометрії. Також він читав лекції з аналітичної геометрії в технологічному інституті (з1885 до 1898 року).

27 березня – Міжнародний день театру

У 1961 роцісвяткування цього Дня започаткував Міжнародний інститут театру. Театральне мистецтво з’явилось у Давній Греції, де костюмовані вистави влаштовували на честь вшанування бога Діоніса. Згодом, пройшовши великий шлях розвитку, театр відокремився від релігійно-народної спрямованості в самостійний різновид мистецтва.І сьогодні Міжнародний день театру – це визнання театруяк надбання культури та вшануваннявсіх театральних працівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень