A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”)

Дата: 12.05.2018 22:38
Кількість переглядів: 580

У мальовничому селі Пересипки Путивльського району завершився обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Організатори гри – Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю (Тихенко Л.В), Департамент освіти і науки облдержадміністрації (Гробова В.П.) та Управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації (Лантушенко Д.С.) подбали про високий рівень підготовки заходу. Також до підготовки обласного етапу залучено Путивльський районний військовий комісаріат (Яцина Ю.І.), КУ СОР «Сумський обласний центр відпочинку, оздоровлення, туризму та військово-патріотичного виховання» (Мирошниченко Г.М.), Сумський осередок Молодіжного Націоналістичного  Конгресу (П’ятаченко В.С.), КЗ Путивльської районної ради – районний центр позашкільної роботи (Чупрун О.Г.).

Учасники “Джури” – 23 рої з різних адміністративних одиниць області – таборувались від 7 до 11 травня на базі дитячого оздоровчого табору «Восход» Путивльської районної ради. На урочистому відкритті гри юних джур привітали начальник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Гробова В.П., керівник Управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації Лантушенко Д.С., керівництво району.

Програма гри, різноманітна і насичена, складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування: “Впоряд” (стройова підготовка), “Стрільба” (з пневматичної гвинтівки), “Смуга перешкод” – подолання перешкод на пересіченій місцевості, “Теренова гра” – тактична гра на місцевості із елементами топографії та орієнтування, “Рятівник” – змагання з надання першої долікарської допомоги. А ще конкурси – “Відун” (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України), “Бівак” з оцінюванням таборування та “Ватра” (творчо-мистецьке представлення рою).

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні гутірки на тему «Сучасна мовна політика в Україні», «Гібридна війна на сході України», «Не будь байдужим до долі країни!» тощо.

Всі учасники були розподілені на сотні та чоти, якими керували досвідчені (хоч і майже ровесники джур) виховники. Протягом всього часу таборування мовою спілкування була виключно українська. Інші правила були доведені учасникам через «Таборовий правильник».

Кожен ранок розпочинався з руханки та ранкового кола, де обговорювалися важливі питання на день прийдешній. Щовечора, після конкурсів, юні джури розважалися на етно-дискотеках, співали патріотичних пісень на радіостанції «Козак FM» чи демонстрували номери художньої самодіяльності на нічних ватрах. А закінчувалася доба нічними алярмами, де необхідно було затримати ворожих диверсантів, що проникли на територію табору чи виконати квест-завдання. Щоночі було організовано позмінне чергування роїв, а протягом дня – чергування в їдальні, куди рої вирушали маршовим ходом під акапельне виконання ладових пісень. І як не солодко було порушникам дисципліни, адже на них чекало 10-разове відтискання на кулачках.

Всі види та конкурси були командні. Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у військово-спортивному виді “Впоряд”. Цікаво пройшла “Теренова гра”, яка традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – “синіх” і “жовтих”. Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору, визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір “противника” і спробувати захопити їх прапор. Надзвичайних зусиль кожного рою потребувало подолання смуги перешкод на пересіченій місцевості. Це необхідно було зробити швидко і з найменшими штрафами. У конкурсі “Ватра” оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. В інтелектуальній вікторині “Відун” учасникам необхідно було проявити знання з історії України та доби козаччини.

Швидко промайнули 5 днів джурівського таборування. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, дипломи та грамоти та цінні подарунки.  Завершилася гра, згорнуті табори, роз’їхалися учасники… Ми не кажемо грі «Прощавай!», ми говоримо їй «До побачення!».

P.S. У загальному заліку рій «ЯТАГАН» Гринцівського НВК, який презентував Лебединщину на обласному етапі гри, посів 18 місце. Його мо вибороли у такому складі: Зелений Олександр (ройовий), Семешко Олександр (хорунжий), Лихина Євгеній, Індик Євгеній, Сіренко Михайло, Ламанов Владислав, Лахтарина Таїсія, Грищенко Дар’я (джури). Команду до участі у грі готували Крамаренко Олександр, тренер, та

КОБЕЦЬ Андрій,

представник рою

Більше фото ТУТ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень