A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Календар знаменних і пам’ятних дат. Лютий

Дата: 01.02.2023 22:27
Кількість переглядів: 35

Календар знаменних і пам’ятних дат

Лютий

1 лютого – 180 років від дня народження Миколи АндрійовичаВербицького (1843 – 1909), українського письменника, педагога, громадського діяча, журналіста.

Уже ранні вірші М. А. Вербицького позначені волелюбним і оптимістичним настроєм. Відомий він як автор переробки вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна…», що лягла в основу українського національного гімну.

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Мета цього дня, щопроголошений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями»,–підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. 

За даними ВООЗ, є більше 100 видів раку,від якого щорічно помирають мільйони людей. Відомо, що 43% ракових захворювань можна було б запобігти за умови дотримання елементарних норм здорової поведінки: утримання від уживання тютюну, фізична активність, збалансована та здорова їжа, своєчасна вакцинація проти вірусів, уникнення тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика й увага до власного здоров’я.

4 лютого – Міжнародний день загальнолюдського братерства 

4 лютого 2019 року під час Апостольської подорожі до Об’єднаних Арабських Еміратів Папа Франциск і Великий імам АхмадАль-Таїб підписали «Документ про загальнолюдське братерство заради миру у світі та спільного співіснування». Щоб підкреслити значення цієї надзвичайно  важливої ініціативи, 21 грудня 2020 року Генеральна Асамблея ООН схвалила пропозицію Верховної комісії відзначати кожного 4 лютого Міжнародний день загальнолюдського братерства й закликала держави-члени ООН, громадські та релігійні організації започаткувати це святоз 2021 року.

5 лютого – 170 років від дня народження Павла Івановича Харитоненка (1853–1914), підприємця, цукрозаводчика, мецената

П. І. Харитоненко, якого  називали «цукровим королем», у пам’яті сучасників і нащадків залишився як меценат. Завдячуючи його фінансовій допомозі, місто Суми стало одним із найкращих на Слобожанщині в архітектурному й культурному значенні:були збудованіТроїцький собор (за проєктомКарла Шольца), приміщення кадетського корпусу, Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Відомий пам’ятник Богдану Хмельницькому в Києві також фінансував Павло Харитоненко.Турбувався він і про виплату допомоги для навчання бідним українським студентам, фінансував будівництво лікарень, шкіл.

6 лютого – 120 років від дня народження Юрія Юрійовича Шовкопляса (1903–1978),українського письменника, перекладача, журналіста

Ю. Ю. Шовкоплясвідомий як завідувач кафедри журналістики Харківського університету (1949 – 1951), головний редакторжурналу «Прапор» (1956 – 1960).Талановитий майстер прозових творів різних жанрів: романів «Завтра», «Інженери» (у 2-х ч.), «Людина живе двічі» (1962), «Лікарю, вилікуй себе самого!»;повістей«Весна над морем», «Проект електрифікації», «Земляний похід», «Починається юність»; збірок оповідань: «Геній», «Студенти», «Професор» та ін.

7 лютого – 545 років від дня народження Томаса Мора (1478– 1535), англійського мислителя-гуманіста, письменника, філософа, державного діяча.

Томас Мор– один із основоположників утопічного соціалізму, автор суспільно-політичного трактату «Утопія», у якому зображено ідеальний суспільний лад, коли виховання та навчання є спільними, рівними для хлопчиків і дівчаток, заняття в школі ведуться рідною мовою. Педагогічні ідеї Т. Мора вплинули на подальший розвиток світової педагогічної думки. 

7 лютого – 125 років від дня народження Григорія Михайловича Боришпольця (1898–1954), українського педагога-ученого,автора понад  30 наукових праць із питань історії педагогіки та методичної роботи в школі, підвищення кваліфікації вчителів.

9 лютого – 150 років від дня народження Миколи Вікентійовича Сібільова (1873–1943), українського вченого,археолога, краєзнавця.

М. В. Сібільоввідомий як дослідник археологічних пам’яток Слобожанщини, Донеччини,засновник і перший директор Ізюмського краєзнавчого музею(1920 – 1941), який названо на його честь. Він організував збір книг, картин, творів прикладного мистецтва з покинутих поміщицьких маєтків. Музей поповнився колекцією природних копалин, архівом міського самоврядування, приватними колекціями з геології, палеонтології, зоології, ботаніки та іншими археологічними матеріалами.

9 лютого – 140 років від дня народження Никифора Яковича Григоріїва (1883–1953), українського громадського та політичного діяча, педагога.

Н. Я. Григоріїв –учений-суспільствознавець, публіцист і журналіст, член «Просвіти», один із керівників Товариства українських поступовців, діяч Української Центральної Ради, міністр освіти в уряді УНР, професор Празького університету.Він є автором наукових праць «Основи пізнання», «Українська боротьба за державу в роках 1917 – 1920. Чому українці не вдержали своєї держави», «Українська національна вдача», а також підручників з історії для початкових шкіл і перших класів гімназії. 

10 лютого – 250 років від дня народження Василя Назаровича Каразіна (1773–1842), відомого вченого-енциклопедиста, просвітителя.

В. Н. Каразін – ініціатор створення одного з перших у Європі Міністерства народної освіти, керівник Головної управи шкіл у Міністерстві народної освіти, засновник народної школи для селянських дітей, автор і співавтор проєктів організації державної системи навчальних закладів, ініціатор і один із фундаторів Харківського університету та його бібліотеки (1805), парафіяльного училища та Філотехнічного товариства.Він є автором низки винаходів у харчовій промисловості, праць з історії, економіки, агрономії, селекції, метеорології, хімії, збірника «Твори, листи і папери В. Н. Каразіна».

10 лютого – 125 років від дня народження Бертольда Брехта (1898– 1956), німецького письменника, теоретика мистецтва.

Б. Брехт – театральний і громадський діяч, віцепрезидент Академії мистецтв Німецької Демократичної Республіки (НДР), розробник теорії та практики «епічного театру», засновник театру «Берлінер ансамбль». А такожавтор п’єс «Матінка Кураж та її діти», «Тригрошова опера», «Життя Галілея».

11 лютого – Міжнародний день жінок і дівчат у науці

15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, проголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці (A/RES/70/212), та запропонувала всім державам-членам, організаціям і органам системи ООН, іншим міжнародним і регіональним організаціям відзначати цей день. Метою його є визнання повноцінногота рівного доступу до сфери науки, техніки й інновацій для жінок будь-якого вікуяк необхідної умови забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.

11 лютого – 150 років від дня народження Семена Марковича Прохорова (1873–1948), українського художника, графіка.

С. М. Прохоров – заслужений діяч мистецтв України, педагог, викладач Харківського художнього училища, професор Харківського художнього інституту, засновник Харківської художньої школи № 1 ім. І. Ю. Рєпіна. Відомими є його картини «Зимовий етюд», «З минулого», «Українська дівчина», «Казкар», «Дівчинка у квітах».

11 лютого – 120 років від дня народження Агати Федорівни Турчинської (1903–1972), української письменниці, журналістки.

А. Ф. Турчинська– майстер різножанрових творів:  поем  про Тараса Шевченка «Дитинство поета», «Тарасова гора»; роману «Друг мій Ашхабад»;збірок поезій, оповідань, повістей, п’єс для дітей. Також вона є авторомлібрето опери «Милана» композитора Георгія Майбороди, драматичної поеми «Зустріч з Мавкою».

13 лютого – Всесвітній день радіо

Свято проголошено на 36-й Генеральній конференції міжнародної організації ЮНЕСКО від 3 листопада 2011 року. Відзначається щорічно 

13 лютого з ініціативи Іспанії.Саме в цей день у 1946 році вперше вийшло в ефір «Радіо ООН».

14 лютого – День безпечного Інтернету

За ініціативою європейських некомерційних організацій запроваджено День безпечного Інтернету, який відзначається з 2004 року другого вівторка лютого.Цього дня в багатьох країнах світу обговорюються питання інтернет-етики, шляхи безпечного використання молоддю Інтернету, загрози протизаконного контенту.

14 лютого – День Святого Валентина, або День усіх закоханих

Неофіційне свято. За легендою, християнський священникВалентин таємно вінчав усіх охочих, попри указ імператора Клавдія ІІ, який уважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію.Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло післяXV століття. За переказом, винахід«валентинки»приписуютьгерцогу ОрлеанськомуШарлю, який, перебуваючи в англійському полоні, надсилав ізлондонськоїв’язниці віршовані любовні послання своїй дружині. Одна з тодішніх «валентинок» нині зберігається вБританському Музеї.

14 лютого –Міжнародний день дарування книг

Мета цьогоДня – надихнути кожну людину подарувати книгу в бібліотеку, друзям, членам родини. Вважається, що в цей день мають об’єднатися всі, хто дарує книги, і хто прищеплює любов до читання. 

15 лютого – День комп’ютерника

День створення першого електронного комп’ютера – це початок ери нових цифрових технологій, коли американські військові інженери 15 лютого 1946 року представили першу універсальну електронну обчислювальну машину ЕНІАК. Дату 15 лютого визначили як професійне свято комп’ютерників. Зі словом «комп’ютерних» пов’язуються досить широкі уявлення: це не тільки розробники й аналітики комп’ютерних систем, програмісти й оператори різних комп’ютерних пристроїв, а й інженери з автоматизованих систем керування, інженери із супроводу баз даних, адміністратори серверів і багато інших, чиї професійні обов’язки пов’язані з досконалим знанням комп’ютерної техніки й умінням вирішувати різноманітні завдання, де без її застосування сьогодні не обійтися.

15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак

Міжнародний день дітей, хворих на рак,із 2003 року проводиться  щорічно 15 лютого. На сьогодні вже до 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO), беруть участь у заходах  із  підтримки «Дня дітей, хворих на рак».Навіть у деяких розвинених країнах світу смертність дітей від раку вийшла на друге місце, після смертності від нещасних випадків. За умови своєчасної діагностикита правильного лікування, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування  дітей, хворих на рак. 

16 лютого – 210 років від дня народження Семена Гулака-Артемовського (1813– 1873), оперного співака, композитора, актора, драматурга.

Своєю оперою «Запорожець за Дунаєм» (1863) С. Гулак-Артемовськийзаклав основи українського класичного оперного мистецтва. Окреме місце вйого творчій спадщині посідають українські пісні, зокрема «Стоїть явір над водою» (присвяченаТарасу Шевченкові, з яким автор товаришував із1838року), «Спать мені не хочеться»,«Ой на горі та й женці жнуть»– рапсодіязі збірки із семи пісень під загальною назвою «Українська свадьба».

16 лютого – 125 років від дня народження Анастасії Зіновіївни Левицької (1898–1955), української оперної співачки, педагога.

А. З. Левицька – солістка Київського і Харківського театрів опери та балету імені Миколи Лисенка (1930–1949), професор Харківської державної консерваторії. Народна артистка України.

17 лютого – День спонтанного прояву доброти

День спонтанного прояву доброти (RandomActsofKindnessDay) – одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій, але з кожним роком це свято набуває все більшої популярності та заохочує всіх робити спонтанні добрі справи.

18 лютого – 120 років від дня народження Олексія Миколайовича Леонтьєва (1903–1979), відомого психолога, засновника й організатора Харківської психологічної школи, де було започатковано розроблення діяльнісного підходу до вивчення психічних явищ і психологічної теорії діяльності.

О. М. Леонтьєвтакож є розробником теорії розвиткупсихікитварин і людини,наголошував на важливості зовнішніх об’єктивних факторів формування психіки.Лідер «харківської групи» учнів Л. Виготського.

19 лютого – День Державного Герба України

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила  Постановою від 19.02.1992 № 2137-XII Державний Герб України. Золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.

19 лютого – 550 років від дня народження Миколая Коперника (1473–1543), польського вченого, творця геліоцентричної системи світу.

19 лютого – 235 років від дня народження Івана Яковича Кронеберга (1788–1838), українського філософа, літературознавця.

І. Я. Кронеберг відомий як латиніст, перекладач, професор класичної філософії, ректор Харківського університету (1826– 1829, 1833– 1836 рр.), засновник студентської бібліотеки. Він є першимшекспірознавцем в Україні, популяризатором класичних текстів Горація, Цицерона, Тацита.

20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні

11 лютого 2015 року Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день – «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається щорічно 20 лютого. 

20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості

Свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН (резолюціявід 18.12.2007 № A/RES/62/10),відзначається з 2009 року.Метою цього міжнародного свята є привернення уваги широкої громадськості, органів державного управління, організацій і компаній до вирішення на місцях проблем соціальної справедливості – запоруки стабільності та благополуччя суспільства.

20 лютого – 135 років від дня народження Василя Олександровича Барвінського (1888–1963), українського композитора.

В. О. Барвінський відомий якпедагог, піаніст, музикознавець, директор Вищого музичного інституту імені Лисенка у Львові, директор і професор Львівської консерваторії. Він є автором кантат «Заповіт», «Пісні про Батьківщину», оркестрових творів, інструментальних ансамблів, хорів, романсів, пісень.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Відзначається з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття й багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (26 жовтня – 17 листопада 1999 року,м. Париж).

Це всесвітнє свято  засноване з метою сприяння багатому культурному й мовному різноманіттю. Наголошено, що багатомовність дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію та культуру, але й виробити якнайширші підходи у сфері взаєморозуміння та людяності, що активно служить зміцненню солідарності, терпимості, розширенню взаєморозуміння,  діалогу.

21 лютого – 65 років тому згідно з рішенням Ради Міністрів України (24.01.1958) Міністерство вищої та середньої освіти України видало Наказ про заснування в м. Харкові Українського заочного політехнічного інституту. У 1990 р. його було реорганізовано в Харківський інженерно-педагогічний інститут. А з 1994 рокуце Українська інженерно-педагогічна академія (УІПА), сучасний спеціалізований освітянський і науковий центр, що готує інженерно-педагогічні кадри для системи професійної освіти.

21 лютого – 110 років від дня народження Бенджаміна Блума (1913– 1999), американського психолога.

Бенджамін Блум – відомий професор педагогіки Чиказького університету.Розробив систему об’єктивних показників результатів педагогічного впливу, психологічної готовності учнів до навчальної діяльності й періодів, що визначають формування пізнавальної та емоційної характеристик такої готовності; заклав основи концепції «повноцінного засвоєння».

22 лютого – 235 років від дня народження Артура Шопенгауера (1788–1860), німецького філософа, представника ірраціоналізму та волюнтаризму, творця «етики песимізму», прихильника ідей Канта і Платона.

23 лютого – 120 років від дня народження Юліуса Фучика (1903– 1943), чеського письменника.

Юліус Фучик відомий як діяч Руху Опору під час Другої світової війни, національний герой Чехії, автор книги «Репортаж, писаний під шибеницею», яку написав, коли перебував у в’язниці. Лауреат Міжнародної премії Миру (1950, посмертно).

За рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів із 1958 р. день смерті Юліуса Фучика 8 вересня  відзначається як Міжнародний день солідарності журналістів.

24 лютого – Початок війни росії проти України

24 лютого 2022 року о 5:00, за Києвом, росія розпочала масовану атаку із застосуванням усіх видів озброєння на всі великі міста вільної України. Демократичний світ одразу об’єднався на допомогу Україні, боця війна проти України – злочин проти людяності.  Росія має відповісти за це!

27 лютого – 110 років від дня народження Ірвіна Шоу (1913–1984), американського письменника

Ірвін Шоу успішно дебютував антивоєнною п’єсою «Поховайте мертвих» (1935).Та приголомшливу літературну славу, високу оцінку критики й міцну репутацію довершеного майстра приніс  йому роман «Молоді леви» (1948), в основу якого лягли воєнні враження автора. В оповіданнях Шоу гостросоціальна проблематика поєднується з розкриттям моральних пошуків особистості (збірки «Матрос із Бремена» (1939), «Ласкаво просимо до міста» (1942). Його дилогія «Багатий, бідняк» (1970) та «Вбогий, крадій» (1977), романи «Вечір у Візантії» (про Канни, 1973), «Спогади утрати» (1982) стали бестселерами. Вони багаторазово перевидавалисьі  екранізувались, увійшли до золотого фонду літератури XX століття.

28 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань

Всесвітній день рідкісних захворювань виник у 2008 році за участю EURORDIS і відзначається щорічно в останній день лютого. Основна його мета – підвищення обізнаності широкої громадськості про рідкісні захворювання, якихналічується понад 7000 різних видів, та їх вплив на життя людини. 

28 лютого – 490 років від дня народження Мішеля де Монтеня (1533–1592), французького філософа-гуманіста, письменника, есеїста-мораліста.

Мішель де Монтень – філософ і письменник епохи Відродження, громадський діяч.Автор програми теоретичної освіти, метою якої були виховання та навчання, спрямовані на гармонійне вдосконалення людської особистості, повне виявлення закладених у людині здібностей. Педагогічні ідеї Монтеня суттєво вплинули на подальший розвиток педагогічної думки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень