A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

У ЛГРИНЦІВСЬКОМУ НВК ВІДЗНАЧИЛИ 100-РІЧЧЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

Дата: 09.02.2019 13:52
Кількість переглядів: 250

100 років тому відбулась визначна подія для всього українського народу – 22 січня 1919 року дві суверенні українські держави — Українська Народна Республіка й Західно-Українська Народна Республіка – об’єдналися в самостійну соборну державу.
Сьогодні, у самому центрі села Гринцеве, відбувся урочистий мітинг з нагоди відзначення історичної дати нашої держави – Дня Соборності України. Захід проходив біля пам'ятника українському державотворцю, громадському діячу, поету Т.Шевченку, розпочавшись Державним Гімном. Морозним січневим ранком тут зібрались керівники району, працівники сільської ради, закладів освіти, культури, учнівська молодь, сільська громада.
Зі святом усіх присутніх привітала тимчасово виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Оксана ЛИХИНА. «В історії українського народу є факти, які мають надзвичайне значення, вони не втратили своєї актуальності і по сьогоднішній день. Однією з таких подій є проголошення Акту Злуки України 22 січня 1919 року. Разом, з власної волі, 100 років тому, 2 українські республіки об’єдналися в одну єдину державу. Ідея державної самостійності загартована десятиліттями. І сьогодні тема єдності має неабияке значення. Як і колись, так і тепер український народ знову відстоює ідею єдності, соборності та цілісності держави. Вшановуючи історичні події, маємо пам’ятати, що кожен з нас своїми вчинками пише історію на довгі роки. А єдність і згуртованість - запорука досягнення головної мети - щасливого і гідного життя, процвітаючої, могутньої, соборної України», - зазначила вона у виступі.
Звертаючись до громади і молоді, голова районної ради Василь Калита також відзначив значимість державного свята: «День Соборності України покликане виховати в нас почуття гідності, єднання, свободи в незалежній країні. Це свято має стати об’єднуючим чинником для всього українського народу. Тож ми повинні працювати і навчатись на відродження Вітчизни. Вірю, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. В єдності — наша сила».
Представники влади поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку.
Про сторінки історії нашої держави, які стали підґрунтям становлення незалежної соборної демократичної України, розповів вчитель історії Гринцівського НВК Андрій Кобець. Він згадав 22 січня 1919 року, коли було ухвалено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської народної республіки, та зазначив, що цей день навічно вкарбувався в історію України величезним святом – Днем Соборності. Цього дня згадується й інша подія, що відбулася за рік до того – 22 січня 1918 року було прийнято IV Універсал Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки від Росії. «...Віднині, воєдино, зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу», - йдеться в Універсалі. Не оминув виступаючий і сумних подій сьогодення, згадавши українських військових, які захищають цілісність і соборність України, беручи участь у Операції об’єднаний сил на сході нашої держави. На його думку, Україна обрала правильний курс розвитку – євроінтеграцію. За сучасною молоддю – мир, процвітання і щасливе майбутнє нашої держави.
У виконанні вокального колективу сільського будинку культури, молодших школярів звучали пісні про Україну, вірші.
Цього дня по всіх сільських радах відбулися урочисті збори, мітинги та покладання квітів до пам’ятників борців за українську державність, свободу і незалежність Батьківщини.
З нагоди Дня Соборності у всіх релігійних громадах району проведені молебні за Україну та український народ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень