A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Відначили Усесвітній день гідності

Дата: 22.11.2018 23:48
Кількість переглядів: 392

21 листопада у всьому світі відзначають Всесвітній День Гідності. Цей соціальний проект був організований у 2006 році принцем Норвегії Хоконом, професором Пеккою Хіманеном і Джоном Хоупом (членами Young Global Leaders Всесвітнього економічного форуму). У 2014 році цей захід відбувся одночасно більше ніж у 60-ти країнах світу, а у2015 році Україна вперше приєдналася до цього глобального руху завдяки ініціативі спільноти відповідального учительства EdCamp Ukraine та інших партнерів заходу.

Наш заклад освіти цього року вперше приєднався до відзначення Всесвітнього Дня Гідності. Основною метою заходу є навчити учнівство керувати почуттями власної гідності, навчитись висловлювати свої думки про те, яку роль відіграє гідність у їхньому житті, як, поважаючи інших, можна здобути повагу до себе. Оскільки, ми прагнемо навчити нашу молодь бути гідною, поважати себе та оточуючих, бути толерантними – ми вирішили провести Всесвітній День Гідності у нашій школі. Організатором проведення заходу став автор цього допису.

Під час спільної роботи учнів та куратора ми дотримувались 5 основних принципів гідності:
1. Кожна людина має право на гідне життя.
2. Гідне життя означає можливість реалізувати свій потенціал, що має підкріплюватись гідною медичною допомогою, освітою, заробітком та почуттям безпеки.
3. Гідність означає свободу вибору і повагу до цих прав.
4. У своїх діях ми повинні керуватися почуттями власної гідності.
5. Перш за все, наша гідність взаємопов’язана з гідністю інших людей.

Захід відбувся у три етапи. Під час вступної частини учні дізналися мету проведення, основні принципи гідності, переглянули промо-ролики, підготовлені організаторами. Також учні мали змогу почути декілька історій гідності з життя школярів Норвегії.

«Гідність людини проявляється не в її словах, а у вчинках…Гідність – це не лише повага до себе, це повага до інших, а найважливіше – повага до своєї Батківщини, яка проявляється в прагненні захистити її та показати супротивнику, що ми, українці, – гідні бути вільним та незалежними».

Другий етап передбачав роботу у класах. Кожна група представила своє тлумачення поняття «гідності». Завдання «Метафоричні фото» допомогло учням глибше усвідомити значення слова «гідності» та показало глибину їхніх думок. Найзахоплюючими стали «Листи в майбутнє», в яких учні описали свої плани на наступний рік, а найголовніше – як вони дотримуватимуться принципів гідності у своєму житті.

На завершення кожен з них мав змогу поділитися своїми історіями гідності, і не важливо, чи вчинок був маленьким чи масштабним. Історії, які пролунали з вуст дітей вражали. Приємно було чути «маленькі історії» власних досягнень, здійснення мрій, які розкрили поняття «гідності», як повагу до себе. Були історії, які викликали почуття гордості, всередині відразу стало так тепло та спокійно, адже сучасна молодь гідна допомогти не лише собі та піклуватися не лише про власні інтереси, а й здатна, не зважаючи на небезпеку, врятувати життя іншій людині, не злякавшись прийти на допомогу, навіть коли почули слабкий поклик про допомогу.

Сподіваємось, нам вдалося допомогти нашому учнівству зрозуміти значення гідності у їхньому житті. Вони будуть дотримуватись цих принципів протягом усього свого життя. Ми ще раз переконалися, що наша молодь – це наше майбутнє, адже їхні історії довели, що вони знають, що таке повага до інших, взаємодопомога та честь.

 

КОБЕЦЬ Андрій,
куратор заходу, заступник директора з НВР



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень