A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Літо, діти, електросамокати: правила безпеки та рекомендації до використання

Дата: 10.07.2021 21:47
Кількість переглядів: 338

Як в Україні регулюють використання електросамокатів та з якого віку діти можуть використовувати такий вид транспорту?

Електросамокати шаленими темпами набирають популярності. Користувачі, особливо діти, у захваті від такого виду транспорту – це зручно, прикольно, швидко, екологічно. Електросамокат не потребує особливих навичок – став і поїхав.

Однак все частіше з’являться повідомлення на кшталт: водій електросамоката збив літню жінку, на водійку електросамоката наїхала машина, водій електросамоката штовхнув пішохода, стрибала на ходу, бо відмовили гальма.

Тож «Всеосвіта» вирішила з’ясувати, де та за якими правилами українці повинні їздити на електросамокатах, щоб не наражати себе та своїх дітей на небезпеку.

Одразу ж хочемо звернути увагу на те, що в Україні використання електросамокатів не врегульовано законом. Це порівняно новий транспорт і в законодавстві немає навіть згадки про учасників дорожнього руху на електросамокатах. Немає жодних вказівок, де їм рухатися можна, та жодних обмежень, де рухатися заборонено.

Станом на сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 3023, який повинен легалізувати користувачів легкого електротранспорту в Україні. Минулого року  ВР ухвалила його у першому читанні, однак на цьому все і зупинилося.

Також законом не врегульовані вікові обмеження щодо використання електросамокатів.

Деякі компанії, що надають послуги прокату такого виду транспорту, вказують, що неповнолітні користувачі, без супроводу дорослих, не можуть орендувати електросамокат. Вікові обмеження стосовно використання приватних самокатів поки залишаються відповідальністю батьків.

Зазначимо, що прокатні електросамокати мають певні обмеження у швидкості (як за кордоном, так і в Україні) – від 15 до 25 км/год. Щодо приватних електросамокатів, то тут власник самостійно встановлює обмеження швидкості. За проєктними характеристиками швидкість самоката може сягати 40-60 км/год.

Тому доречним буде не дозволяти дітям молодше 16 років користуватись приватними електросамокатами без нагляду дорослих. За зразком мотоциклів категорії А (середня швидкість яких також сягає 60 км/год), які дозволено водити лише з 16 років з відповідним посвідченням.

Тож батькам необхідно встановити чіткі правила використання електросамоката для дітей:

Спираючись на законопроєкт № 3023, європейський досвід, правила компаній, що надають послуги прокату електросамокатів та правил ПДР «Всеосвіта» підготувала рекомендації для батьків та дітей щодо безпечного використання електросамокатів:

  • Використовувати електросамокати під наглядом дорослих.

  • Використовувати технічно справний та належним чином обладнаний транспорт. Перед тим, як взяти самокат, переконайтеся у справності його гальм.

  • Не їздити на самокаті одночасно вдвох. Людина, яка стоїть попереду, ризикує отримати удар головою чи підборіддям об стійку самоката чи у кермо, що може призвести до травми голови.

  • Їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а у разі їх відсутності – по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю.

  • Не їздити по бездоріжжю, погана якість доріг ускладнює пересування на електросамокатах та збільшує ризики травмування.

  • Не використовувати самокат під час дощу та у холодну пору року.

  • Не їздити на електросамокаті у темний час доби, або ж використовувати світловідбивний одяг, а на самому транспортному засобі повинна бути увімкнена фара чи ліхтарик.

  • Не користуватися під час руху засобами зв’язку, тримаючи їх у руці.

  • Одягати шолом та інші захисні елементи.

  • Під час здійснення маневрів переконатися у їхній безпечності.

  • Обирати швидкість, з якою дитина встигне відреагувати на різку зміну обстановки.

Зазначимо, що 24 червня Київська міська державна адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з операторами послуг прокату електросамокатів Києва серед головних обмежень –  встановлення максимальної швидкості до 20 км/год. У спеціально визначених (зелених, пішохідних та історичних) зонах швидкість має сягати не більше 14 км/год. 

В Одесі та Львові теж планують підписати такі меморандуми. Уже зараз у Львові обмежили можливість пересуватися по центру міста на електросамокаті.

  • Дотримуватись усіх ПДР: звертати увагу на дорожні знаки та світлофори.

  • Не можна перетинати дорогу по пішохідному переходу, так само як і розвертатися на пішохідному переході. У цьому випадку потрібно злізти з електросамоката й перейти дорогу як пішохід.

В українських містах, на жаль, поки немає належної інфраструктури для безпечного користування подібним транспортом. Використання електросамокатів не врегульовано законом, тому всі його користувачі зобов'язані самостійно подбати про власну безпеку і пам'ятати, що вони також є учасниками дорожнього руху, хоча і з невизначеним статусом. Саме тому вони, як і всі інші учасники дорожнього руху, мають неухильно дотримуватись вимог ПДР. Тож батькам необхідно провести належні інструктажі для дітей і не допускати безвідповідального ставлення до будь-якого електротранспорту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень