A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

10 кроків організації роботи щодо запровадження та відстеження функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти закладу освіти

Дата: 19.07.2022 20:21
Кількість переглядів: 94

Внутрішня система забезпечення якості освіти – це система компонентів та процедур, які впливають на якість освіти учнів. Вивчаючи та постійно вдосконалюючи їх, школа може покращити  якість своєї діяльності. Для цього закладу не потрібно чекати проведення інституційного аудиту, залучати сторонню допомогу чи додаткові ресурси. Це перш за все робота закладу над власним розвитком, формування стратегічного бачення розвитку школи, запровадження дієвих моніторингів її роботи та оперативне реагування на виклики. Політика забезпечення  якості – це безперервне вдосконалення освітніх та управлінських процесів.  

Система освітньої діяльності є динамічною й тоді, як інституційний аудит проходитиме до школи лише раз на 10 років, внутрішня система забезпечення якості дозволить закладу здійснювати постійний моніторинг і регулярно отримувати дані про процеси та вчасно реагувати на виклики.

Якщо школа визначає вектори вдосконалення за тими ж напрямами, що й інституційний аудит, внутрішня система школи може базуватися на чотирьох напрямах діяльності: система управління школи, освітнє середовище у закладі, педагогічна діяльність та система оцінювання учнів. Але цей перелік не є вичерпним, кожна школа може додати до цих напрямів власні. Наприклад, додатково аналізувати функціонування інформаційних систем у школі. 

Розбудовою внутрішньої системи забезпечення якості займається керівник закладу, залучаючи до цього процесу усіх учасників освітнього процесу (вчителів, учнів, батьків, засновника).

?Що свідчить про те, що у школі розбудовується внутрішня система забезпечення якості?

1?? Школа має Положення про внутрішню систему забезпечення якості, а також розроблені політики і процедури її впровадження. Цей документ можна знайти на сайті школи. Його наявність не завжди означає, що у школі вже розбудована внутрішня система забезпечення якості. Він є одним із перших кроків.

2?? Школа проводить самооцінювання. Комплексне регулярне вивчення та оцінювання власної освітньої діяльності, яке ґрунтується на рефлексії та критичному дослідженні. Воно дає можливість закладу оперативно реагувати на виклики та прослідковувати динаміку через порівняння з попередніми та наступними своїми результатами такого оцінювання. Результати самооцінювання школа використовує для визначення напрямів поліпшення освітньої діяльності. Результати самооцінювання школа має публікувати у річному звіті у себе на сайті, або на сайті засновника.

3?? Школа використовує результати самооцінювання для планування своєї роботи і постійного вдосконалення.

 

Джерело Управління Державної служби якості освіти у м.Києві

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень