A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Гринцівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області
с.Гринцеве Сумського району Сумської області

Три мультика для розмови з дітьми про небезпеки в онлайні

Дата: 16.07.2020 18:38
Кількість переглядів: 321

Українські суди станом на 1 квітня 2020 року ухвалили 482 постанови щодо булінгу. З них 13% усіх справ стосувалися кібербулігу. Такі дані дослідження Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA.

Найбільше протоколів склали через погрози та принизливі коментарі, в тому числі в соцмережах. Таких протоколів  26. У 12-ти протоколах підлітків обвинувачували за поширення без згоди фото та відео. У 8-ми протоколах були зафіксовані поширення відео з бійками або знущаннями.

Інтернет відкриває дітям більші можливості для самоосвіти й саморозвитку, спілкування з однолітками в різних кінцях світу, висловлення своїх думок та поглядів. Але поруч з тим  інтернет несе певні загрози.

Перебуваючи в онлайн, не всі діти знають про правила безпеки в інтернеті, тож можуть опинитись у ситуації кібербулінгу.

Кібербулінг — це знущання, приниження, агресивні напади, які здіи?снють за допомогою різних гаджетів (зокрема телефонів), з використанням інтернету, будь-яких електронних (цифрових) технологіи?.

За даними дослідження, проведеного дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у 2018 році, серед 10-17-річних українців кожен п’ятий підліток визнає себе жертвою онлайн-знущань.

Допомогти дитині попередити і протистояти цькуванню в онлайні можуть спеціальні навчальні документальні анімаційні ролики «Кібербулінг. Як я перестав/ла бути жертвою». Це перші в Україні мультфільми про кібербулінг, в основі яких – реальні історії дітей, які опилися у ситуації онлайн цькувань. Анімація створена в межах Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA.

До мультфільмів створено сценарій обговорення. Тож їх можна використовувати батькам, і вчителям, наприклад при дистанційному навчанні для того, щоб цікаво і зрозуміло розказати дитині про небезпеки в онлайні, разом  проаналізувавши історії з мультфільмів.

«У сценарії до роликів ми пропонуємо задіювати відомі практики, скажімо, як у Швеції, де є мережа підтримки підлітків. Тобто підлітки, які самі опинилися в ситуації кібербулінгу, діляться досвідом, як вони вирішили цю проблему, підтримують і допомагають іншим», – розказав аналітик правозахисного департаменту Docudays UA Богдан Мойса.

Своїми враженнями від роботи над роликами поділився режисер Денис Сполітак: «Коли отримав історію, я здивувався, тому що очікував на стандартну історію про булінг у школі. Але все виявилося складніше, хоча й цікавіше. До того ж з документальною анімацією я працював уперше».

Ролик Дениса Сполітака

https://www.youtube.com/watch?v=2GQdfpdfvZA&feature=emb_title

Для режисерки, художниці-аніматорки Діани Денис тема кібербулінгу дуже близька, адже вона сама ще зовсім недавно була підлітком і спостерігала випадки цькувань в онлайні. Своїм роликом «Mr. Nox» Діана закликає не ігнорувати погрози в онлайні.

Ролик Діани Денис

https://www.youtube.com/watch?v=KuCuc6jcKUc

Художниця-аніматорка Тереза Яковина та режисер Юрій Юдін вмістили в ролик 3 історії про кібербулінг свого головного героя й автора, 16-річного Дмитра Федоренка. «Ми дуже злагоджено співпрацювали з героєм мультфільму. Він нас надихав», – говорить Юрій. Дмитро написав для мультфільму реп і начитав його.

Ролик  Яковини і Юдіна

https://www.youtube.com/watch?v=KHWR4755_Gc

Ролики зі сценарієм для обговорення зручно використовувати вчителям/лькам, соціальним працівникам/цям, психологам/иням, шкільним офіцер(к)ам поліції, інспектор(к)ам юве-нальної превенції, батькам школярів та всім, хто хоче захистити дітей від кібербулінгу.

Сценарій для обговорення можна знайти на сайті Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA: https://cyber.bullyingstop.org.ua

Також дітям та/чи батькам дітей, які опинились у ситуації кібербулінгу,

Docudays UA спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) пропонують кваліфіковану юридичну допомогу. Якщо ви страждаєте від постійних образ в Інтернеті; ваш акаунт зламали та поширили особисті дані; чи ви наразилися на інші небезпеки в мережі — звертайтеся по правову допомогу.

Телефони київської приймальні УГСПЛ: (044) 383 9519, 094 928 6519. Працює в будні з 10:00 до 18:00.

Мешканці інших регіонів України за цими самими номерами можуть дізнатися адреси найближчих до них приймалень УГСПЛ, куди можна звернутися по допомогу.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації у співпраці з ЮНІСЕФ та за інформаційної підтримки Міністерства освіти і науки України, Координаційного центру з надання правової допомоги та Міністерства юстиції України випустило чат-бот “Кіберпес”. У чат-боті можна дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у випадку кібербулінгу.

За матеріалом Шкільне життя  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть, будь ласка, наповнюваність та змістовність роботи сайту школи.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень