Технологічні картки
МОЗ оприлюдило технологічні карти для страв, що готуватимуть учням у школах. Технологічна документація містить детальні рецепти приготування страв із зазначенням маси продуктів на одну порцію. Зокрема, вказано як приготувати зелений борщ зі шпинатом, морквяний, картопляний або сочевичний крем-суп.
Шаблони технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Тож, ці технологічні карти не потрібно погоджувати з Держпродспоживслужбою.
Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема й зимового. В ній:
- наведені всі необхідні розрахунки — брутто/нетто, енергетична цінність тощо;
- зазначені процеси приготування та температурні режими.
Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.